IMPORTANT!

Având în vedere situația epidemiologică cu care ne confruntăm, Cel de-Al XXI-lea Congres şi Cea de-a 43-a Conferinţă Naţională de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului şi Profesiuni Asociate din România cu participare internaţională, programate să se desfășurare în perioada 23-26 septembrie 2020, la Iași vor fi reprogramate pentru anul 2021 cu respectarea reglementările și recomandările autorităților competente cu privire la pandemie.


MODALITĂȚI CLINICE DE PREZENTARE A STROKE-ULUI LA NOU-NĂSCUT ȘI LA SUGAR

Autor: Magdalena Sandu Smaranda Niță Raluca Teleanu
Distribuie pe:
Introducere: Stroke-ul reprezintă deficitul focal de cauză vasculară, cu durată mai mare de 24 ore. La vârsta de nou-născut și sugar, acesta este dificil de recunoscut, întrucât poate fi asimptomatic în momentul producerii, iar cauzele care stau la baza apariției lui la vârste sub 1 an, nu sunt comune cu cele ale adultului.
Examenul fizic general și cel neurologic pot releva precoce sau la distanță, semne și simptome ca plagiocefalia, laterocolisul, crizele epileptice, deficitul vizual, întârzierea motorie și cognitivă, care pot duce la diagnosticarea stroke-ului produs la vârsta de nou-născut.
Confirmarea diagnosticului se realizează prin ecografie cerebrală, tomografie sau rezonanța magnetică nucleară conducând la inițierea terapiei adecvate.
Stroke-ul la nou-născut și sugar este o patologie cu recunoaștere în creștere datorită perfecționării metodelor de investigație neuroimagistică. Precocitatea diagnosticului este o condiție esențială pentru diminuarea sechelelor neurologice și pentru ameliorarea calității vieții acestor pacienți.

Adresa de corespondenta: