ISSN (print): 2068-8040prepress / press / postpress

Revista de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania

< Inapoi la lista articole

DIFICULTĂŢI ŞCOLARE ALE COPIILOR CU PĂRINŢI PLECAŢI LA MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE


Autor: Viorel Lupu


Rezumat: (Ascunde rezumatul)

Peste 2 milioane de români sunt plecaţi la muncă în străinătate, lăsând în grija familiei extinse, a vecinilor sau chiar în instituţiile de protecţie aproape 60.000 de copii. Peste 50% dintre aceştia provin din familii din care doar unul dintre părinţi este plecat, 22.000 provin din familii din care ambii părinţi sunt plecaţi, iar restul sunt copii al căror unic susţinător a plecat la muncă in străinătate.

Aceşti copii prezintă probleme asemănătoare cu cele întâlnite la copiii cu părinţii divorţaţi sau aflaţi în conflict şi cu cele ale celor abuzaţi sau abandonaţi. De cele mai multe ori, mama este cea care pleacă în străinătate. Daca durata separării este mai lungă, apare sentimentul de abandon, copilul ajungând chiar să se culpabilizeze pentru plecarea părinţilor. La copiii mici, în special la cei proveniţi din mediul rural, apar tulburări emoţionale, anxietate , somn agitat şi vise -coşmar. La copiii mai mari de zece ani (mai ales din mediul urban), pot apărea tulburări de conduită care se manifestă printr-un comportament agresiv fizic şi verbal, minciună, abuz de alcool, fumat, absenteism şcolar şi rezultate slabe la învăţătură prin lipsă de motivaţie pentru studiu, consum de alcool şi/ sau de droguri, tentative de suicid , depresie şi delincventă juvenilă.

Absenteismul şcolar şi rezultatele slabe la învăţătură apar la un sfert dintre aceşti copii. Problema fiind de mare amploare şi de extremă urgenţă, recent a fost depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege pentru sprijinirea minorilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, care prevede înfiinţarea în şcolile cu astfel de elevi a unor echipe de lucru care să ofere servicii de tip "after school" , formate dintr-un cadru didactic de sprijin, un psiholog şi un asistent social. Va fi prezentat cazul unei adolescente în vârstă de 14 ani care a fost internată de 3 ori în Clinica de Psihiatrie pediatrică Cluj-Napoca în cursul anului 2007 pentru 3 tentative autolitice şi rezultate şcolare foarte slabe la învăţătură apărute în contextul separării de mamă ,care era plecată la muncă în Italia de peste 1 an şi 6 luni. în concluzie , plecarea părinţilor în străinătate creează mari probleme copiilor rămaşi în ţară afectându-leîn mare măsură rezultatele academice. Totodată se impune luarea unor măsuri urgente la nivel legislativ pentru protecţia acestor copii în vederea evitării abandonului şcolar. 

Conținutul articolului este disponibil în format PDF: DESCĂRCAȚI ARTICOLUL