ISSN (print): 2068-8040prepress / press / postpress

Revista de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania

< Inapoi la lista articole

MORBIDITATEA PRIN BOLI PSIHICE - CAZURILE INTERNATE IN CLINICA PSIHIATRIE PEDIATRICA CLUJ NAPOCA IN PERIOADA 2004-2007


Autori: Bianca Andreica, Alina Bohuș, A. Danciu, Oana Felea, N. Florescu, Dana - Cristina Herţa, Felicia Iftene, Alina Ispas, Viorel Lupu, Bogdana Milea, C. Moldovan, Lavinia Pali, Margareta Peica, Elena Predescu, Ioana Rauca, Roxana Şipos, I. Venter, B. Voinescu


Rezumat: (Ascunde rezumatul)

Introducere. Datele recente indica o creştere a prevalentei si incidenţei tulburărilor psihice la copil si adolescent in tara noastră explicata si de creşterea adresabilităţii pacienţilor la medicul pedopsihiatru, o evidenta medicala mai riguroasa prin sistemul informatic de raportare al cazurilor, informării corecte a populaţiei, reformei in sănătatea mintala.

Obiectiv. Cercetarea de faţă îşi propune identificarea tulburărilor psihice la grupa de vârsta 6-14 ani din evidenta Clinicii de Psihiatrie Pediatrica Cluj Napoca in perioada 1 ianuarie 2004 - 1 ianuarie 2007. Ca obiective secundare ne-am propus urmărirea repartizării cazurilor pe sexe, mediu de provenienţa, criterii de internare, prezenta comorbiditatilor, nr de internări per pacient, nr de zile de spitalizare, codul DRG, indicele de rulaj pe pat, costul spitalizărilor, informaţii privind familia,. S-au cuantificat tipurile de terapii utilizate, expertizele medico-legale efectuate, comportamentele adictive. Material şi metodă. Studiul este observational, retrospectiv. Datele au fost preluate din fisele de observaţie ale pacienţilor si din evidenta informatizata pentru codificarea DRG. Rezultate. In perioada 2004-2007 (3 ani) au fost internaţi un număr de 2382 pacienţi cu vârsta intre 6-14 ani, 60% baieti si 40% fete. Repartiţia pe coduri de boala a fost F40-49=7,88% F30-39=4,73% F98=10,56% F70-73=11,5% F95=7,4% F90=24,29% F84=8,2% Concluzii, discuţii. De la un la altul a crescut numărul internărilor. Durata medie de internare a pacienţilor a fost de 6 zile, iar indicele de rulaj al paturilor de 56. Indicatorul DRG a fost in jur de 0,900. In prezent numărul mediu al spitalizărilor in regim continuu este de 230 pacienti/luna si de 20 in spitalul de zi.

Implicarea medicilor de familie, a medicilor scolari, a psihologilor si cadrele didactice in procesul de depistare si de consiliere al famililor in care sunt copii cu tulburari psihice a avut, credem o mare importanta. 

Conținutul articolului este disponibil în format PDF: DESCĂRCAȚI ARTICOLUL