ISSN (print): 2068-8040prepress / press / postpress

Revista de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania

< Inapoi la lista articole

IMPORTANŢA FACTORILOR FAMILIALI ÎN BOLILE PSIHICE ALE COPILULUI ŞI ADOLESCENTULUI


Autori: Mariana Vrăjitoriu, Luminiţa Ageu, Tiberiu Mircea


Rezumat: (Ascunde rezumatul)

Obiective: Sa stabilim care sunt principalii factori de risc familial ce pot fi asociati cu anumite tulburări psihiatrice survenite la copii şi adolescenti, un posibil pattern al familiei de risc din Romania şi evolutia acestei familii şi posibilele schimbari din interiorul ei survenite in ultimii 5 ani, in contextul globalizarii mondiale.

Metoda: Este un studiu retrospectiv efectuat pe un grup de pacienti reprezentand toate noile luari in evidenta din Clinica de Psihiatrie pentru Copii şi Adolescenti Timişoara, in anul 2008.

Diagnosticul psihiatric a fost stabilit conform ICD-10 şi DSM IV. Pentru fiecare pacient am urmarit existenta factorilor de risc familiar privind structura familiei, relatiile intrafamiliare, eventuale tulburări psihiatrice ale altor membrii ai familiei, statutul marital, profesional şi economic. Rezultatele au fost analizate statistic şi comparate la final cu rezultatele unui studiu asemanator efectuat in anul 2004.

Rezultate: Dupa interpretarea rezultatelor am putut descrie cel mai frecvent pattern familiar in care putem gasi tulburări psihiatrice la copii, o "familie de risc" in spatiul nostru cultural. Prezentam gradul de asociere dintre cele mai importante diagnostice psihiatrice gasite şi existenta unor factori de risc in familia de origine.

Concluzii: Aşa cum specifică şi literatura de specialitate, exista cel putin o asociere, daca nu o relatie cauzala intre factorii de risc familial şi dezvoltarea de tulburări psihiatrice la copiii din aceste familii. 

Conținutul articolului este disponibil în format PDF: DESCĂRCAȚI ARTICOLUL