ISSN (print): 2068-8040prepress / press / postpress

Revista de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania

< Inapoi la lista articole

FACTORI DE VULNERABILITATE ÎN TULBURAREA MIXTĂ DE CONDUITĂ ŞI EMOŢIONALĂ - STUDIU EFECTUAT ÎN CLINICA DE PSIHIATRIE ŞI NEUROLOGIE A COPILULUI ŞI ADOLECENTULUI TIMIŞOARA PE PERIOADA 2004- 2008


Autori: Cătălina Tocea, Alina Rişco, Axinia Corcheş


Rezumat: (Ascunde rezumatul)

Introducere: În timp ce tulburările de internalizare sunt greu de diagnosticat tocmai datorită naturii lor ascunse, problemele de externalizare sunt adesea intruzive, disruptive şi presupun reacţii agresive de intimidare fizică şi verbală. În practica psihiatrică întâlnim frecvent adolescenţi care pezintă deopotrivă tulburări emoţionale şi tulburări de conduită.

Obiective: Prin aceststudiusedoreşte stabilirea factorilor de vulnerabilitate implicaţi în dezvoltarea tulburărilor de conduită şi emoţionale.

Materiale şi medodă: Au fost studiate 1289 de cazuri aflate în evidenţa Clinicii de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului Timişoara în perioada 2004-2009. S-au luat în considerare antecedentele heredo-colaterale, personale fiziologice, patologice, factorii de mediu familial şi contextual socio- cultural.

Concluzii: Din totalul cazurilor studiate, 490 au fost diagnosticate cu tulburare de conduită şi emoţională, 567 cu tulburare emoţională şi 232 cu tulburare de conduită. S-a constatat că un procent de 95,19% dintre pacienţii diagnosticaţi cu tulburare de conduită şi emoţională, provin din familii dezorganizate sau/şi cu mediu familial conflictual, 62,29% au prezentat antecedente patologice din sfera neuro-psihiatrică, 2,77% au prezentat antecedente heredo-colaterale de natura psihiatrică. 

Conținutul articolului este disponibil în format PDF: DESCĂRCAȚI ARTICOLUL