Stimați colegi,

Vă invităm să participați la Cel de-al XXIII-lea Congres SNPCAR şi a 45-a Conferinţă Naţională de Neurologie-Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului şi Profesiuni Asociate din România cu participare internaţională

20-23 septembrie 2023 – IAȘI, Hotel Unirea

Vă așteptăm cu drag!
Prof. Dr. Nussbaum Laura – Președinte SNPCAR

Informații şi înregistrări: vezi primul anunț


Comorbiditatea bolilor neurodegenerative periferice cu patologia polialgica osteoarticulară

Autor: Constantin Lupu Loriana Feier Adriana Cojocaru Andrea Șiclovan
Distribuie pe:

REZUMAT
Coexistența diferitelor patologii organice care multiplică tabloul semiologic al unei boli, este o situație frecventă în patologia evolutivă a unor tablouri
clinice aparent defi nitive. Ne referim la etiopatogenia comună genetică și embrionară care trebuie să ne atragă atenția permanent. Toate aceste forme
clinice benefi ciază de terapii specifi ce și de tratamente ale durerii.
Cuvinte cheie: paralizii neurologice periferice, artropatii, patologie dermatologică, dureri cronice, pusee de acutizare

Ne propunem să rememorăm asocierile diferite de patologii din sindroame și boli somatice cu boli neurologice degenerative manifestate prin paralizii periferice, tulburări trofice și atrofice, însoţite de osteoartropatii, denumite și descrise de către observatori, descoperitori, medici clinicieni în pas cu progresele știinţifice din secolele al XIX-lea și al XX-lea.
În principal, materialul nostru oferă descrierea etiopatogeniei genetice prin mutaţii mono sau poligenice inductoare de boli neurodegenerative în tandem cu patologia cutanată, osteoarticulară sau cu patologia mezenchimală. Aceste mecanisme patogenice degenerative lezează întotdeauna motricitatea și senzorialitatea, rezultând forme clinice cu deficite de la analgezie la hiperalgezie [1]. Având embriogeneză comună, tegumentele și coloanele neuronale din măduva spinării vor avea comorbidităţi rezultate din mutaţii, din patologia autosomal recesivă și/sau din embriofetalopatiile cazului respectiv. Polimorfismul genic va avea repercusiuni asupra osteogenezei, asupra ţesuturilor vasculoconjunctive generatoare de mecanisme inflamatorii dureroase [4,6].
Expresia cea mai frecventă a acestor situaţii la copii și adolescenți o întâlnim în patologia dermatologică în special în psoriazis, în dermatomiozite și polimiozite, în patologia ţesuturilor conjunctive din diferite boli pe care le descriem în continuare. Artralgiile dureroase însoţesc diferitele forme ale psoriazului (Pso.), adică în Pso. Vulgar, Pso. Gutat, Pso. Eritrodermic, Pso. Pustulos sau în Parapsoriazis cu debut în copilarie, dar mai ales la pubertate și adolescenţă [4].
Artrozele și artropatiile psoriazice, cele din hamartromatoze sau din facomatoze sunt însoţite de deficienţe osteogenetice cu osteoporoză, cu involuţia unghiilor și de suferinţe gingivale [3].

Dacă patologia de debut în psoriazis este prezentată iniţial la cabinetul de Medicina Familiei care poate semnala aspect ereditar dermatologic, urmează cabinetele de Pediatrie care vor direcţiona iniţial bolnavul la reumatologie și spre investigaţii paraclinice, iar în evoluţie, bolnavul va ajunge la clinicienii dermatologi, care vor prescrie terapiile specifice în psoriazis [7]. Diagnosticul complet se obţine prin genotiparea cazurilor [2].
Fiziopatologia artrozelor psoriazice și a celorlalte artropatii constă în micșorarea cartilagiilor, inflamaţia terminaţiilor senzoriale, prezenţa de nanoparticule psoriazice peri și intraarticular, dezvoltarea crustelor pruriginoase tegumentare psoriazice.
Situaţii patognomonice asemănătoare se găsesc și în Paracheratoza în scuturi: boala Unna și în diferite localizări ale bolii Recklinghausen cu diferite dureri articulare, osoase și ale coloanei vertebrale.
Enumerarea sindroamelor și bolilor cu paralizii, atrofii și artropatii este necesară pentru selecţia diagnosticelor diferenţiale necesare în algeziologie: Boala Friedreich – paralizia clasică a neuropatiilor senzoriomotorii, Maladia AronDuchenne: paralizia articulară inferioară, Boala Arnold – osteoartropatia hipetrofiantă, Paraplegiile spastice cu retracţii musculotendinoase, deformaţii ale coloanei vertebrale și ale articulaţiilor tip Little, Osteodermatopatia Marie-Pierre, Boala Vulpian-Bernard cu nevralgii și artralgii de diferite intensități, Dermatomiozitele și polimiozitele Unvericht-Wagner cu artrite, artropatii severe și condrodistrofii imobilizante, blocante ale membrelor superioare și inferioare, fiind însoţite de dureri cronice și pusee de acutizare [8].
Aceste forme clinice ale durerilor beneficiază de terapii simptomatice cu AINS, sedative diazepinice [9], canabinice și morfinice [8] cât și de terapii asociate cu băi termale, comprese cu plante, terapii neconvenţionale precum Ozonoterapia și Kinetoterapii decontracturante.

BIBLIOGRAFIE:
1. Covic A, Stefanescu D, Sandovici I, Gorduza V. GENETICA UMANA Editia3 Polirom Iasi -2003
2. Șt. Olteanu, Rodica Olteanu, Psoriazisul – de la istorie la realitatea unei boli unice sau de ce psoriazisul este o boalã unicã? Psoriasis, from history to the reality of a single disease or why psoriasis is a unique disease?, Revista Societăţii Române de Dermatologie (
S.D.R.), vol. 58, nr.3/2013, pag. 209-2015
3. Burgos-Pol R, Martínez-Sesmero JM, Ventura-Cerdá JM et al., Th e Cost of Psoriasis and Psoriatic Arthritis in 5 European Countries: A Systematic Review, Actas Dermosifi liogr. 2016 Sep;Nr.107(7):577-90. Nr 2: 10.1016/j.ad.2016.04.018. Epub 2016 Jun 15.
4. Duffi n KC, Chandran V, Gladman DD et al., Genetics of psoriasis and psoriatic arthritis: update and future direction, J. Rheumatol. 2008 Jul;35(7):1449-53.
5. Ehlers E, Dermat. Wschr Leipzig no. 8/1899, pag 173-175
6. M. Geormaneanu, Patologia indusă prenatal, Editura Medicală, București, 1978
7. MC Kusik V.A, Aff ection hereditaries du tissue conjunctiff in Harrison IR, Principles de Medicine Interne, Ed. Flamarin Paris 1975
8. Mease P.J et al, Etanercept in the treatment of Psoriatic arthritis and psoriazis, Lancet 200, pag. 356-390
9. Mungiu O, Săndesc D, Terapia durerii, Ed.II-a revizuită şi adaugată 2008; Ed. Etna, București