Stimați colegi,

Vă invităm să participați la Cel de-al XXIV-lea Congres SNPCAR şi a 46-a Conferinţă Naţională de Neurologie-Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului şi Profesiuni Asociate din România cu participare internaţională

25-28 septembrie 2024 – CRAIOVA, Hotel Ramada

Pentru a vă înscrie la congres, vă rugăm să apăsați aici.

Vă așteptăm cu drag!

Asist. Univ. Dr. Cojocaru Adriana – Președinte SNPCAR

Informații şi înregistrări: vezi primul anunț 


PROF. DR. CONSTANTIN ROMANESCU (1926 – 2016)

Autor: Constantin Lupu
Distribuie pe:

Ne-a părăsit la 90 ani colegul nostru, medicul primar neuropsihiatru, Profesor Univ. specialist în istoria medicinei, care a profesat toată viața în mediul universitar și medical din Iași. Născut la Soroca cetate moldavă a Nistrului, a copilărit în orașul natal, iar la Botoșani a parcurs școala gimnazială și liceul. Din amintirile publicate ale colegului Titi – Costică, rememorez textul în care descria o scenă din copilărie. Copilul Titi a văzut pe malul celălalt al Nistrului cum militarii bolșevici împușcau zece oameni.

După liceu a studiat medicina la Iași – și tot aici s-a dedicat psihiatriei – devenind specialist cu profil de neuropsihiatrie infantilă. Interesele și cunoștințele sale l-au îndreptat spre studiul iatroistoriei românești, a vieții medicale în special a psihiatriei Ieșene. A devenit conferențiar, apoi profesor la catedra de Istoria Medicinei, preluând din anii 1975 și secția NPI din Spitalul Socola. În atmosfera culturală a capitalei Moldovei a avut o activitate publicistică bogată, fiind autorul a peste 20 cărți, majoritatea despre istoria medicinei și psihiatriei. Fiind încadrat la spitalul Socola unde-și organizase biroul și un muzeu, care au fost transformate ulterior în saloane pentru bolnavi – iar “istoria psihiatriei ieșene a ajuns prin vreo magazie despre care nu se mai știe nimic” după cum scrie colegul Dr. Richard Constantinescu. Decizia de a arunca documentele muzeale a aparținut conducerii Spitalului și Institutului de Psihiatrie Socola, unde șefii au dorit să dicteze condițiile lor. A fost membru al Academiei de Științe Medicale.

Prof. C. Romanescu a condus secția NPI de la Socola și a predat cursuri la Facultatea de Pediatrie Iași – a fost îndepărtat și de aici – situație datorată neînțelegerii și nerecunoașterii specialității NPI de către conducătorii de la catedra de psihiatrie adulți. Această atitudine negativă s-a perpetuat până în prezent. Nerecunoașterea importanței specialităților NPI, a condus pe C. Romanescu să se depărteze de specialiștii noștri cât și de colegii din SNPCAR fondată în anul 1990. Și acum formarea specialiștior în psihiatria copilului și adolescentului din Moldova se realizează în cadrul disciplinei de psihiatrie adulți. Am discutat cu Prof. P. Branzei și Prof. C. Romanescu la aniversarea Spitalului Socola și la Conferința Națională de la Timișoara din 1978, aceste aspecte, cu propunerea mea de a crea o independență profesiei NPI pe care o dorim cunoscută și utilă pacienților noștri dar mi s-a răspuns că este necesar ca neuropsihiatria copilului din Moldova să se încadreze în situația existentă la Iași.

Dedicăm Prof. Dr. CONSTANTIN ROMANESCU o amintire colegială pentru întreaga activitate și pentru prietenia care am avut-o în decursul anilor.