FONDAREA GRUPULUI DE STUDIU A ISTORIEI MEDICOPSIHOLOGICE A SPECIALITATILOR NOASTRE
Motto: ”Cel mai bun profet al viitorului este trecutul” (Lord Byron)
Știind că toate specialitățile medicale din țările lumii se preocupă să-și cunoască începuturile, să le publice și să învețe din experiență și etapele istorice anterioare zilelor noastre, ne-am aliniat acestor interese de iatroistorie (iatros = medic și istorie = știința evenimentelor de la începuturi și prezent).
Astfel la Adunarea generală SNPCAR din septembrie 2011 la Congresul Al XII-lea de la Poiana Brașov, Dr. Constantin Lupu a propus înființarea unei secțiuni de lucru pentru prezentarea și studiul aspectelor cronologice de dezvoltare a specialităților noastre. Această preocupare poate cuprinde aspecte de iatroistorie neuropsihiatrică, evocarea unor înaintași de la noi și din alte țări și a unor evenimente sau instituții. Prezentarea situațiilor actuale este o bogăție a noastră care urmează s-o explorăm și s-o folosim ca învățătură. În istoria psihiatriei noastre, cunoaștem lucrările consfătuirii dedicată aniversării a 150 ani de la fondarea psihiatriei în România, Prima Consfătuire Națională de Istorie a Psihiatriei în România, organizată de Prof. Dr. G. Coruțiu de la Universitatea de Medicină din Oradea și multiple materiale de prezentare și evocare a unor psihiatrii de adulți și de copii – adolescenți oferite de Prof. Dr. Șt. Milea, Dr. C. Lupu, Dr. Șt Kecskemeti, etc.
Potențialul datelor care se pot afla, care pot fi subiectul unor sesiuni de iatroistorie română și internațională este uriaș, avem deci un capitol deschis, cu multe învățăminte și multe perspective. În țara noastră avem și Societatea de Istorie a Medicinei (SRIM) prezidată de Prof. Dr. M. Marcu cu sediul la Asociația Medicală Română din București. Această asociație are ședințe lunare și așteaptă informații despre istoria tuturor specialităților medicale și a profesiunilor asociate.
Acum când se discută realizarea unei noi Legi Sanitare, ar fi momentul să solicităm ca în cadrul Ministerului Sănătății să existe o Comisie Consultativă de Neurologie, Psihiatrie și profesiuni asociate dedicată copilului și adolescentului. Problemele de sănătate mintală și de patologie ale acestor vârste trebuie să devină un subiect de interes major pentru Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și ale altor ministere. Pediatria și NPCA au ajuns copii săraci și marginalizați a sistemului sanitar românesc. Depinde de noi, de dumneavoastră, cum vom fi apreciați profesional și cum ne vom înțelege între noi ca să putem susține o activitate corespunzătoare și recunoscută de instituțiile statului.
Cei care au pus bazele specialităților noastre: neurologia pediatrică, psihiatria copilului și adolescentului, psihologia, logopedia, psihopedagogia specială, genetica neuropsihică, recuperarea și reabilitarea copiilor și adolescenților cu dizabilități sau perioade de dezadaptare, iar în continuare cei care am zidit și am continuat munca fondatorilor, suntem noi istoria, noi clădim specialitățile noastre. Noi continuăm, asociem și fondăm pe lângă specializările de bază alte domenii de care beneficiem ca imagistică, neurobiochimie, psihotronică, genetica și genomica bolilor neuropsihice. Știm că fiecare localitate unde avem echipe de neurologie și psihiatrie copii și adolecenți, are o istorie, o poveste, o legendă despre viața, greutățile și întâmplările de acolo. Este important de știut cum au fost rezolvate diferite aspecte profesionale și administrative în aceste locuri.
Din materialele de iatroistorie ale specialităților noastre vom putea afla informații despre fondul biologic și psihic al populației infantile cât și repercursiunile asupra dezvoltării somatice și mentale a viitoarelor generații. În continuare se pot prezenta materiale importante despre istoria recentă a activității din cabinete, staționare, secții județene sau secții clinice universitare, despre istoria recentă a utilizării RMN (IRM) a spectroscopiei RM și ale altor tehnici noi de investigare și tratament.
Cercul de Iatroistorie (I.I.) va favoriza și comunicarea dintre noi, cu date medicale, psihologice, logopedice și de recuperare actualizate în epoca supratehnologizării și a noilor metode de psihoterapie.
La fondarea cercului de I.I. s-au înscris ca membri fondatori 34 colegi din țară care au hotărât ca acest cerc să activeze în cadrul SNPCAR și profesiuni asociate. Lista de membrii comunicatori și suporteri rămâne deschisă, mai ales pentru colegii care vor aduce materiale de I.I., comunicări, articole, postere, fotografii, documente originale, traduceri și recenzii din reviste și cărți, etc.
Până în prezent în revista noastră au fost publicate materiale importante, ca de exemplu, articole despre fondarea specialității NPI din România: Dr. Florica Bagdasar, analiza consfătuirilor NPI până în anul 1990 și se pregătește prezentarea congreselor de după anul amintit.
Știind că noi cei de acum, facem istoria noastră în continuare, apreciem că materialele de I.I. vor veni permanent spre publicare. Acest Cerc de I.I. ne va ajuta să fim uniți în jurul grupului de specialități și astfel să realizăm ceva bun și durabil în țara noastră.
Pentru noi, iatroistoria este un act de cultură medicală. Iatrocultura este si un omagiu înaintașilor și colegilor noștri, celor care au dovedit devotament, profesionalism și dragoste față de copii și tineri de-a lungul întregii cariere și cărora le datorăm sentimente de recunoștință pentru munca lor.
Adresa de corespondenta:
Clinica de Neurologie și Psihiatrie a Copilului și Adolescentului din Timișoara Str. Corbului, Nr. 7, Timisoara axiniacorches@yahoo.com