Stimați colegi,

Avem onoarea de a vă invita să participaţi la Cel de-al XXII-lea Congres SNPCAR şi a 44-a Conferinţă Naţională de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului şi Profesiuni Asociate, cu participare internaţională, o manifestare știinţifică importantă pentru specialităţile noastre, care se va desfășura în acest an exclusiv online, în perioada 21-24 septembrie 2022.
Şi în acest an ne vor fi alături sponsori care înţeleg promovarea valorilor, premiză a ridicării nivelului ştiinţific al întrunirilor profesionale şi cărora le mulţumim.

Informații şi înregistrări: snpcar.medical-congresses.ro


MODALITĂȚI CLINICE DE PREZENTARE A STROKE-ULUI LA NOU-NĂSCUT ȘI LA SUGAR

Autor: Magdalena Sandu Smaranda Niță Raluca Teleanu
Distribuie pe:
Introducere: Stroke-ul reprezintă deficitul focal de cauză vasculară, cu durată mai mare de 24 ore. La vârsta de nou-născut și sugar, acesta este dificil de recunoscut, întrucât poate fi asimptomatic în momentul producerii, iar cauzele care stau la baza apariției lui la vârste sub 1 an, nu sunt comune cu cele ale adultului.
Examenul fizic general și cel neurologic pot releva precoce sau la distanță, semne și simptome ca plagiocefalia, laterocolisul, crizele epileptice, deficitul vizual, întârzierea motorie și cognitivă, care pot duce la diagnosticarea stroke-ului produs la vârsta de nou-născut.
Confirmarea diagnosticului se realizează prin ecografie cerebrală, tomografie sau rezonanța magnetică nucleară conducând la inițierea terapiei adecvate.
Stroke-ul la nou-născut și sugar este o patologie cu recunoaștere în creștere datorită perfecționării metodelor de investigație neuroimagistică. Precocitatea diagnosticului este o condiție esențială pentru diminuarea sechelelor neurologice și pentru ameliorarea calității vieții acestor pacienți.

Adresa de corespondenta: