Stimați colegi,

Vă invităm să participați la Cel de-al XXIV-lea Congres SNPCAR şi a 46-a Conferinţă Naţională de Neurologie-Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului şi Profesiuni Asociate din România cu participare internaţională

25-28 septembrie 2024 – CRAIOVA, Hotel Ramada

Pentru a vă înscrie la congres, vă rugăm să apăsați aici.

Vă așteptăm cu drag!

Asist. Univ. Dr. Cojocaru Adriana – Președinte SNPCAR

Informații şi înregistrări: vezi primul anunț 


NEUROCHIRURGUL ALEXANDRU VLAD CIUREA, MEMBRU DE ONOARE AL UNEI SOCIETĂȚI ȘTIINȚIFICE INTERNAȚIONALE

Autor: Richard Constantinescu
Distribuie pe:

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea a primit, cu prilejul Congresului Național al Societății Italiene de Neurochirurgie, o binemeritată distincție ce onorează comunitatea medicală din țara noastră. Consiliul Director al Societății Italiene de Neurochirurgie i-a conferit titlul de Membru de Onoarea reputatului neurochirurg român.

Prof. A. V. Ciurea a fost prezentat de către prof. Francesco Tomasello, fost președinte al SINch (2004-2006), director al Clinicii de Neurochirurgie, Univ. Messina, care i-a reliefat contribuțiile în neurochirurgie și management sanitar.

Prof. Ciurea a susținut în cadrul congresului două prezentări: una de istorie a neurochirurgiei, și o doua care viza medicina comparată și domeniul neuroștiințelor. În cuvântul său, Prof. Ciurea a adus un elogiu postum unei personalități marcante a neurochirurgiei mondiale, Ladislau Steiner (1920-2013). “Prin seriozitatea, modestia, devotamentul creativitateam firea sa nonconflictuală, atașamentul spiritual față de țara de origine și rolul său de ambasador al neurochirurgiei românești, prof. Ladislau Steiner este un model de oferit generației tinere de neurochirurgi”, a spus prof. A.V. Ciurea. Născut într-un sat din Transilvania, printre păstori, Ladislau Steiner a ajuns să lucreze în centre universitare de prestigiu și să fie râvnit de multe clinici din lume.

A doua prezentare, “A comparative study between the neuroanatomy and neuropathology of humans and dolphins”, a fost primită cu deosebit interes. Relația om-delfin a fost analiză din diverse unghiuri: medicină comparată, genetică, patologie și sociobiologie. Specialistul român a vorbit despre creierul uman  și cel al delfinului, despre inteligența surprinzătoare și  sacinile complexe de care sunt capabili delfinii, despre comportamentul social și comunicarea acustică, prezentând bolile comune omului și delfinului. Delfinii cooperează și au comportamente suportive în grupurile lor. Inteligența și abilitatea de a interacționa cu cei din propria specie, dar și cu cei din alte specii, i-au determinat pe cercetători să considere că pot fi oferiți ca exemplu pentru relațiile dintre oamnei.

Studiul delfinilor în captivitate a arătat interacțiuni diverse, ceea ce a condus ulterior la implicarea delfinilor în procesele de vindecare a pacienților cu dizabilități sau diverse traume. Cercetările au evidențiat că delfinii pot fi o soluție în terapia formelor moderate de depresie. United States Navy Mammal Program instruiește delfinii în scopul identificării minelor subacvatice și pentru misiuni de salvare, și adesea au fost folosiți în “top secret operations”. Prezentarea a adus în atenție biomimetrica și soluțiile inovatoare ale naturii, pentru că natura inspiră, oferă soluții și vindecă. Este model, măsură și mentor.

Prezentarea a constituit și un prilej pentru a reliefa traseul istoric și spiritual al României și Italiei de-a lungul secolelor. Prof. Ciurea a vorbit despre Dacia, despre sufletul românilor și despre acel fluid existent între poporul român și cel italian.

Cel de-al 62-lea Congres Național al Societății Italiene de Neurochirurgie, care a avut loc la Palermo, a avut ca participanți nume importante ale neurochirurgiei europene: Helmut Bertalanffy, Institutul de Neuroștiințe din Hanovra, Alexandru Vlad Ciurea, șef Departamentul de Neurochirurgie – Spitalul Sanador, București vicepreședinte ale World Federation of Neurosurgical Societies, Bernard George, Hôspital Lariboisière Paris, Paolo Cappabianca, Univ. Federico II, Napoli, Roberto Delfini, Univ. “La Sapienza” Roma, Francesco Tomasello Univ. Messina.

Printre elementele de noutate s-au numărat: interesul special acordat tinerilor medici, sesiuni video (“Anxietatea și teama în sala de operație”), mese rotunde pe teme de economie sanitară și responsabilitate profesinală, masă rotundă “Impactul crizei financiare asupra industriei dispozitivelor medicale”, posterele electronice. Cele trei zile ale congresului au fost organizate pe sesiuni au tratat subiecte precum: hernia de disc lombară, indicațiile stimulării cerebrale profunde, monitorizarea presiunii intracraniene, leziuni tramatice ale nervilor periferici, sindromul Chiari, leziunile traumatice ale sistemului nervos periferic, tratamentul integrat al glioamelor, tehnicile endoscopice în leziunile inraventriculare, tratamentul multidisciplinar al malformațiilor arterio-venoase cerebrale, cordoamele, prevenția și tratamentul daunelor estetice.