Stimați colegi,

Vă invităm să participați la Cel de-al XXIV-lea Congres SNPCAR şi a 46-a Conferinţă Naţională de Neurologie-Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului şi Profesiuni Asociate din România cu participare internaţională

25-28 septembrie 2024 – CRAIOVA, Hotel Ramada

Pentru a vă înscrie la congres, vă rugăm să apăsați aici.

Vă așteptăm cu drag!

Asist. Univ. Dr. Cojocaru Adriana – Președinte SNPCAR

Informații şi înregistrări: vezi primul anunț 


OMAGIU PROFESORULUI EDUARD PAMFIL

Autor: Constantin Lupu
Distribuie pe:

FOTO 1

La 2 august 2013 a fost inaugurată statuia Prof. Eduar Pamfil în galeria – Oameni de seamă- din Parcul Central Anton Scudier a marilor personalități ale Timișoarei, Banatului și României. Maestrul este în rând cu Iancu de Hunedoara, Sever Bocu, Alex Mocioni, Prințul Eugeniu de Savoya, contele Mercy.

Au participat personalitățile importante ale Timișoarei, Banatului, ale medicinei timișene și realizatorul bustului sculptorul Luigi Ștefan Varga. Textul înscris pe placa de bronz :

„EDUARD PAMFIL 1912-1994. Profesor și medic psihiatru. A trăit și a lucrat în Timișoara, a publicat numeroase comunicări științifice și cărți. Intelectual de mare clasă de orientare și stil european, Profesorul Eduard Pamfil, a ctitorit psihiatria universitară timișoreană și a creat psihiatria antropologică românească. A fost fondatorul și șeful disciplinei de psihiatrie a Facultății de Medicină a Universității din Timișoara.

Timp de multe decenii Eduard Pamfil a fost personalitatea de prim rang a psihiatriei din țara noastră, plasând Timișoara într-o noua și inedită orbită intelectual-spirituală.

Eduard Pamfil a fot unul din inițiatorii secției din Timișoara a Asociației Oamenilor de Știință și membru al Academiei de Științe Medicale. Spiritul său a dominat timp de decenii viața profesională a psihiatrilor din România, precum și viața spirituală a Timișoarei.”

FOTO 2

 

Cetatea în care a trăit și a creat Profesorul Eduard Pamfil îi aduce recunoștiință dezvelindu-i un bust solemn, alături de mari personalități care au contribuit la istoria și științele sale. Avem puține statui dedicate medicilor și numai trei dedicate psihiatrilor
(Al. Obregia, Gh. Preda și Ed. Pamfil).

Ne reamintim că Prof. Eduard Pamfil a făcut parte între anii 1948-1950 din echipa D-nei Dr. Florica Bagdasar, fondatoarea specialității noastre, alături de Prof. V.Voiculescu, Dr. Ana Murguleț, Dr. N.Toncescu, în centrul de Neuropsihiatrie Infantilă Vasile Lascăr București. În continuare a fost conferențiar de Psihiatrie la Cluj de unde a fost arestat după un cuvânt de încurajare a manifestației studenților dedicată Unirii de la 24 Ianuarie. Condamnat conform actelor securității la închisoare politică, după care a fost trimis în izolare la spitalul NPI în îndepărtatul Siret. Nu cred că greșesc numindu-l savant și martir, fiind un creator de concepte și un condamnat politic pentru convingerile sale despre valoarea și frumusețile poporului român.

Eduard Pamfil a ştiut să facă din profesia de psihiatrie o știință a psihiatriei și să ne transmită marele său respect și marea sa admiraţie față de oameni de orice categorie, sănătoși sau bolnavi, normali sau nebuni, lucrători sau gânditori, copii sau adulți, femei sau bărbați.

Ne-a lăsat viziunea teoretică, o concepție filozofică unică, pentru ca s-o folosim în viață, în medicină, în psihiatrie.

Legăturile sale cu Neuropsihiatria copilului și adolescentului au fost continui: în anul 1963, la prima Consfătuire NPI și profesiuni asociate de la Timișoara, ne-a ținut referatul care introducea o noţiune neutilizată până atunci de noi, despre intelectul de limită. A participat în continuare la multe întruniri profesionale, fiind dintre puținii psihiatri care cunoșteau importanța specialității dedicate copiilor și adolescenților. A creat materialul de sinteză despre formarea din copilărie a personalității umane (articol publicat în Revista de Neurologie și Psihiatrie a Copilului și Adolescentului din România ).

Să nu uităm că în 22 Decembrie 1989 i-am dus vestea că Timișoara s-a declarat oraș liber. Profesorul a creat spontan fraza: ”Comunismul s-a născut pe Nera și s-a înecat în Bega”.

Când am stat în preajma Profesorului simțeam cum ne transmitea o stare de linişte și cum emana o atmosferă de noblețe umană și profesională. Lângă dânsul am înțeles că există mulți profesori de liceu, de universitate, dar prea puțini sunt Maeștri. Eduard Pamfil a fost un Maestru creator, un umanist inspirator de idei, un vrăjitor pe care-l ascultam cu evlavie, un creator de oameni și de profesioniști.