Stimați colegi,

Vă invităm să participați la Cel de-al XXIV-lea Congres SNPCAR şi a 46-a Conferinţă Naţională de Neurologie-Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului şi Profesiuni Asociate din România cu participare internaţională

25-28 septembrie 2024 – CRAIOVA, Hotel Ramada

Pentru a vă înscrie la congres, vă rugăm să apăsați aici.

Vă așteptăm cu drag!

Asist. Univ. Dr. Cojocaru Adriana – Președinte SNPCAR

Informații şi înregistrări: vezi primul anunț 


Oportunitățile psihiatrilor la începutul carierei din Europa

Autor: Kobylinska L. Dumitru M.M. Ismayilova J. Kilic O. M. Gondek T. Tove Mogren Pinto da Costa M.
Distribuie pe:

INTRODUCERE

În secolul trecut, științele biologice, psihologice și sociale au adus progrese semnificative în psihiatrie, creând o largă specialitate medicală strâns legată de medicina somatică, psihologie și societate. Mulți psihiatri la începutul carierei au înțeles că este mai ușor să facă față acestor provocări într-un mod cola borativ și, prin urmare în ultimele decenii, a crescut numărul asociațiilor locale și naționale ale rezidenților în psihiatrie și psihiatrilor la începutul carierei din Europa.

În 2007, Asociația Europeană a Psihiatrilor (EPA) a integrat în programul său “Comitetul Tinerilor Psihiatri”, o rețea informală de tineri psihiatri, majoritatea foști reprezentanți ai Federației Europene a Rezidenților Psihiatri (EFPT). Din 2010 acest Comitet a fost cunoscut sub numele de Comitetul Psihiatrilor la Început de Carieră (ECPC).

EPA a făcut eforturi remarcabile pentru a încuraja educația și participarea la congrese științifice a tinerilor psihiatri la începutul carierei, promovând creșterea lor profesională și integrarea în comunitatea profesională internațională. De asemenea, psihiatrii de la începutul carierei contribuie la EPA cu motivația, entuziasmul și ideile lor creative, dovedind această inițiativă ca o cooperare eficientă de ambele părți.

DE CE COMITETUL PSIHIATRILOR LA ÎNCEPUTUL CARIEREI?

Vă recomandăm să vă alăturați rețelei de psihiatri europeni la începutul carierei dacă sunteți rezident în psihiatrie sau dacă experiența voastră de lucru nu depășește 5 ani de la terminarea rezidențiatului sau aveți vârsta sub 40 de ani. Aderarea în rețea va promova cooperarea fructuoasă cu alți tineri psihiatri care împărtășesc interese educaționale și de cercetare similare. EPA promovează psihiatrii la începutul carierei în dezvoltarea de rețele internaționale de psihiatri, oportunități de îndrumare și academice. În plus, EPA oferă tinerilor psihiatri posibilitatea de a-și exprima opiniile în ceea ce privește standardele de instruire, de cercetare și de practică,  și îi abilitează pentru dezvoltarea profesională și progresul carierei.

ACTIVITĂȚI

Activitățile Comitetului Tinerilor Psihiatri (ECPC) includ patru grupuri de lucru – cercetare, publicații, dezvoltare profesională și întruniri și asociații.

”Grupul de lucru Cercetare” are ca obiective promovarea proiectelor științifice internaționale în țările europene și facilitarea dobândirii de abilități specifice domeniului de cercetare științifică pentru tinerii psihiatri. Grupul de lucru a publicat numeroase articole în jurnale de specialitate. În plus, acest grup oferă asistență în găsirea resurselor necesare pentru desfășurarea activităților de cercetare.

”Grupul de lucru Publicații” se concentrează asupra variatelor materiale educaționale postate pe site-ul oficial al Asociației Europene de Psihiatrie (EPA). Unul dintre rezultatele însemnate ale grupului îl reprezintă publicarea a două cărți scrise de tineri psihiatri. ”Grupul de lucru Dezvoltare Profesională” cooperează cu diferite organizații pentru a desfășura cursuri, workshop-uri, seminarii și alte activități educaționale, precum ”Programul de Acumulare de Experiență” (Gaining Experience Programme). În plus, acest grup de lucru efectuează diverse sondaje pentru a evalua nevoile tinerilor psihiatri.

Ultimul, dar în mod cert nu cel din urmă, ”Grupul de lucru Întruniri și Asociații” colaborează activ cu alte organizații, precum Secțiunea Tinerilor Psihiatri din Cadrul Asociației Mondiale de Psihiatrie (WPA), Federația Europeană a Medicilor Rezidenți Psihiatri (EFPT) și Rețeaua Tinerilor Psihiatri (YPN), contribuind la menținerea legăturii cu alți tineri psihiatri și invitându-i să participe la Congresul Asociației Europene de Psihiatrie și la alte evenimente și întruniri profesionale colaborative. Totodată, reprezintă ECPC în cadrul anumitor întruniri, precum cea a Uniunii Europene a Specialiștilor Medicali (UEMS) și s-a ocupat de promovarea activităților ECPC în buletinele informative ale organizațiilor partenere.

OPORTUNITĂȚI

Obiectivele ECPC mai includ organizarea unor serii de prezentări de înaltă valoare științifică, dedicate tinerilor psihiatri la congresele anuale ale Asociației Europene de Psihiatrie, în cadrul cărora tinerii psihiatri au oportunitatea de a schimba între ei idei și experiențe și de a îi inspira pe alții. Suntem mândri să vedem că mulți psihiatri seniori de renume mondial iau parte cu mare plăcere la aceste activități. Din 2017 a fost pus la punct un program de burse de participare la congresul EPA pentru tinerii psihiatri din Europa, aceste burse acoperind taxa de înregistrare, precum și costurile drumului și ale cazării.

Comitetul Tinerilor Psihiatri are onoarea de a promova ”Programul de Acumulare de Experință”, un scurt stagiu de două până la opt săptămâni în variate instituții psihiatrice din Europa, adresat persoanelor care au finalizat deja rezidențiatul în psihiatrie, prin care se acordă burse participanților.

Dacă vă încadrați în definiția EPA de tânăr psihiatru, ECPC vă invită călduros să vă alăturați rețelei noastre prin înscrierea la lista noastră de informare prin e-mail. Fiind înscriși, veți primi informații cu privire la activitățile noastre, precum și despre alte proiecte și programe adresate tinerilor psihiatri. Ne-ar onora decizia voastră de a ține legătura cu noi. Dacă sunteți interesați, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la adresa ecpc@europsy.net

Comitetul Tinerilor Psihiatri a fost întotdeauna deschis către tinerii psihiatri care doresc să contribuie la dezvoltarea de activități adresate psihiatrilor aflați la începutul carierei. Pentru mai multe informații, puteți accesa site-ul  www.europsy.net/what-we-do/ early-career-psychiatrists/.